Renkaita vedessä

Useimmat meistä ovat pikkuhiljaa laskeutuneet pitkältä lomalta takaisin työn ääreen. Sosiaalista mediaa on seurattu pitkin kesää, ystävien iloisia lomapäivityksiä myötäeletty ja lomakuulumisia työyhteisöissä vaihdettu. Akut on jälleen ladattu ja intoa puhkuen tartumme jälleen tehtäviimme!

Loma on ihanaa aikaa; silloin kaikki muuttuu! Loma on lupaus levosta, ajasta vain itseä ja läheisiä varten. Valoisia ja pitkiä öitä, syreenin ja grillin tuoksua, paljaita jalkoja ja hyttysen pistoksia. Varaston siivousta, kasvimaan perkausta ja kesätapahtumia. Mökkeilyä, kaupunkilomaa, marjastusta, sienestystä. Onnistunut loma pitää tietenkin sisällään vähintään puolet edellä mainituista kesään kuuluvista peruselementeistä ollakseen tyydyttävä!

Lomalla ajankäytön valinnanmahdollisuudet tosiaan muuttuvat. Mikään muu ei kuitenkaan automaattisesti muutu. Lomaan kuuluvat kaikki samat elämän realiteetit kuin työhön ja arkeen. Jonkun kohdalla lomaan kuuluu surua, toisen kohdalla rahahuolia, kolmas viettää sen yksinäisyydessä. Monet aloitetuista suursiivouksista eivät koskaan valmistu, pakastimet jäävät vajaiksi, nurmikko leikkaamatta. Ehkä aika lomalla on kulunut television ääressä, kaupassa käydessä ja pyykkiä pestessä. Akut eivät lataudu itsestään vain siksi, että on loma.  Mikään ei välttämättä ole loman aikana muuttunut paremmaksi – ja varmaa on, että syksyä kohti muuttuu sääkin vain huonommaksi.

Lomaan ladatut, usein suuret muutoksen odotukset ja huippuelämykset eivät myöskään kanna pitkälle, jos emme voi hyvin työssä. Vietämme työssä pääsääntöisesti paljon enemmän aikaa kuin lomalla – miksi emme voisi joka päivä tuntea mielessämme tuulahdusta kesästä, nähdä vaeltavat pilvet puiden latvojen yläpuolella?  Voisiko kaikki olla toisin, paremmin, joka päivä?

Entä jos nyt poimit mielesi sopukoista sen lomalla koetun hetken, jolloin vähiten kaipasit ja tavoittelit jotakin muuta. Hetken, jolloin unohdit suorittaa. Hetken, jolloin vahingossa potkaisit kiven laiturilta järveen ja jäit katsomaan veden pinnalla laajenevia renkaita. Ihmettelit pientä tekoasi, jolla oli kauaskantoiset seuraukset. Ehkä se hetki on tässä. Keskeneräisyydessä työpöydälläsi. Pysähdys, pieni teko – ja muutos.

Tuleva syksy lupaa meille kohtaamisia, elämyksiä ja pysähtymistä muutoksen äärelle. Toinen 3TILAA -muutosagenttivalmennus käynnistyy 18.8., jolloin saamme maistiaisia muutosagenttiudesta ja innostavien muutosten läpivienneistä. Toiseen valmennukseen on ilmoittautunut tähän mennessä 9 yritystä – Tervetuloa mukaan yhteiselle muutosmatkalle!

vesi-renkaat-blogi

(Kuvan lähde: https://pixabay.com/en/rings-mirroring-water-wave-lake-66620/)

Anu Sipilä
Projektiasiantuntija, Haaga-Helia